Kvartettcoachning i Helsingfors 19-20.1.2024

Vill du och din kvartett utvecklas och få coachning och handledning av ett äkta proffs? Kom med på FSMs kvartettcoachningskurs som ordnas 19-20.1 i Helsingfors! Coach under kursen är ingen mindre än Tuukka Haapaniemi, känd från a capella-ensemblen Club for Five.

För vem? Kursen riktar sig till kvartetter och mindre ensembler. Alla kvartetter kommer att få personlig coachning och feedback av Tuukka, och man får även lyssna på de andra kvartetternas coachning.

När och var? Kursen ordnas i Helsingfors 19-20.1.2024. Huvuddagen är lördag 20.1 från kl.10, men nyare kvartetter och de som vill få pre-coachning av FSMs förbundsdirigent är välkomna på kvällen fredag den 19.1. Lördagen slutar med en intern konsert och sits. Exakt tidtabell kommer inom november.

Pris: 80€/person, 50€ för studerande.

Du kan också komma med som passiv deltagare utan att höra till någon kvartett. Som passiv deltagare får du ta del av allt program och höra Tuukka coacha, men du sjunger inte själv. För passiva deltagare är priset 60 €.

Anmälan: Anmälan sker via detta formulär. Alla som anmält sig får ett infobrev med praktisk information två veckor innan kursen.

 

____________________________________

Tretti Karar i Vasa 5.11!

Äntligen är det dags för Tretti Karar att uppträda i Vasa! Tradition möter nytänk när Svenskfinlands färskaste manskör bjuder till konsert i Vasa stadhus (Senatsgatan 1) söndag 5.11 kl. 14.00.

Tretti Karar är Finlands svenska manssångarförbunds representationskör och består av trettio skickliga sångare från hela Svenskfinland. Kören dirigeras av Henrik Wikström.

Under konserten får du höra kararna sjunga allt från poppigare låtar till finlandssvenska folkvisor och klassiker i nya arrangemang och ny tappning. De nya arrangemangen är skapade av kompositörer som Mikael Svarvar, Jussi Chydenius, Hanna Kronqvist, Johanna Almark, Tuukka Haapaniemi och många fler.

Välkommen ensam eller i sällskap på en konsert som både underhåller och berör!

Biljetter: https://www.netticket.fi/tretti-karar-i-vasa eller via NetTickets försäljningspunkter runt om i Svenskfinland.

 

____________________________________

Se hit alla medlemskörer, nu kan ni beställa det nya repertoarhäftet 30 Karat! 

 

30 Karat är Finlands svenska manssångarförbunds stora repertoarsatsning som kulminerar i ett repertoarhäfte som nu kan beställas. Här finns trettio sånger i toppkvalitet, i olika genrer och svårighetsgrad och på olika språk. Innehållet är en blandning av nyskrivna sånger och nya arrangemang av klassiker, alla med målsättning att berika den traditionella manskörsrepertoaren.

Klicka här för att läsa mera.

 

____________________________________

Det är dags för Coro Finlandia VIII! 

Äntligen kommer Coro Finlandia igen! Projektkören Coro Finlandia grundades för 25 år sedan och har hunnit med sju projektresor efter det, och år 2024 är det dags för den åttonde Coro Finlandia. Syftet med projektet att sammankoppla finlandssvenska manssångare och sprida den finlandssvenska manssångartraditionen både i och utanför Finlands gränser.

 

Klicka här för att läsa mera och för att anmäla ditt intresse. 

____________________________________

GRÄNSLÖST - konsert 16.9 kl. 19.00 i Ekenäs kyrka

Vår representationskör Tretti Karar möter diskantkören Exaudio i en unik konsert där språk, stilar och världar möts i en gränslös tillvaro. Varmt välkommen till Ekenäs kyrka för en enastående körkonsert!

Konserten bjuder på musikaliska möten i gränslandet kring allt vad körmusik är och kan vara. Repertoaren innehåller både klassiska tongångar och modernare melodier. De två framstående körerna framför sina egna repertoarer och framöver även några stycken tillsammans.

Dirigenter: Hanna Kronqvist (Exaudio) och Henrik Wikström (Tretti Karar)

Biljetter: netticket.fi/granslost

________

MÄKTIGA MANSKONSERTER I RASEBORG

Den 5.-7.5.2023 samlas över 200 manssångare från hela Svenskfinland i Raseborg för en helg i sångens tecken. Under helgen, som går under namnet Sångartinget, blir det bland annat två mäktiga vårkonserter.

- SÅNG UR VÅR SJÄL - fredag 5.5 kl. 20 i Ekenäs kyrka

- LÄNGTAN TILL LANDET - lördag 6.5 kl. 19 vid Billnäs bruk

Biljetter: 25 / 15 € för studeranden. Biljetter kan köpas via Netticket: biljetter till fredagens konsert hittar du här och biljetter till lördagens konsert hittar du här.

________

SÅNGARTINGET 2023

Sångartinget ordnas den 5.-7.5.2023 i Raseborg. 

Här finns info för dig som deltar i Sångartinget 2023.

________

NYA MÄSTARSÅNGARE

FSM tackar för ett jättefint mästarsångarveckoslut i Åbo. Totalt deltog ca 20 personer. 
Vi övade mästarmärkessångerna i stort sett hela lördagen, från morgon till sen kväll. En kvartett genomförde därtill sångprovet på lördag kväll. Resten gjorde sångprovet på söndag.

 

Följande sångare klarade mästarsångarprovet:

Mikael Nyman, 1T, Studentkören Brahe Djäknar

Andreas Näsman, 1B, Studentkören Brahe Djäknar

Otto Lindén, 2B, Studentkören Brahe Djäknar

Walter Stål, 2T, Studentkören Brahe Djäknar

Alexander Nykvist, 2T, Studentkören Brahe Djäknar

Otto Lindén, 1T, Åbo Sångarbröder Musices Amantes

Olli Liljeström, 1B, Studentkören Brahe Djäknar

Alexander Nykvist, 1T, Åbo Sångarbröder Musices Amantes

 

FSM gratulerar de nya mästarsångarna!

 

Otto Lindén, Andreas Näsman, Walter Stål och Mikael Nyman klarade sångprovet galant.
Foto Pontus Anckar.

 

Vi gläder oss också åt sångarna som antog vår utmaning att försöka bli mästarsångare i en annan stämma än man tidigare klarat provet i. Fyra sångare lyckades med den bedriften:

  • Värst var omöjliga Otto Lindén, som nu kan titulera sig trippelmästarsångare. Han har från tidigare klarat sångprovet i 2T. Nu klarade han det 1T och 2B. En synnerligen strong prestation. Grattis Otto!
  • Alexander Nykvist klarade nu sångprovet i både 1T och 2T. 
  • Andreas Näsman har från tidigare klarat sångprovet i 2B, nu klarade han provet i 1B.
  • Walter Stål har från tidigare klarat sångprovet i 1B, nu klarade han provet i 2T. 

 

FSM gratulerar och lyfter på hatten för dubbelmästastarna. Tack ÅSMA för fina arrangemang!

 

Här ett dokument med info om mästarsångarrepertoaren och om mästarsångarveckoslutet och -provet. 

 

Artikel